• iBobor

          • Aj tento rok sa naši študenti už tradične zapojili do informatickej súťaže iBobor, ktorej cieľom je podporiť rozvoj logického myslenia  s použitím IKT. V utorok 12.11.2019 súťažili Seniori a vo štvrtok 14.11.2019 Juniori.

          • Turnaj mladých fyzikov

          • Od pondelka 11.11.2019 do stredy 13.11.2019 prebiehalo úvodné sústredenie Turnaja mladých fyzikov. Odborné prednášky prebiehali na pôde Slovenskej akadémie vied (veľká aula). Na tomto podujatí, ktorého sa zúčastnilo viac 160 študentov a učiteľov nechýbali ani naši študenti s p.Lörincom.

          • Beseda s Tomášom Rosputinským - projekt This is 21

          • V rámci druhého ročníka projektu This is 21 mali naši študenti v piatok 8.11.2019 možnosť absolvovať besedu s naším úspešným absolventom Tomášom Rosputinským. Tomáš začínal ako novinár. Po niekoľkých rokoch v reklame pomáhal rozbiehať charitatívny systém DOBRÝ ANJEL. Spoluzaložil a ako kreatívny riaditeľ viedol prvú crossline reklamnú agentúru THIS IS LOCCO, ktorá pracuje pre známe slovenské aj nadnárodne spoločnosti. Zaoberá sa komunikačnými stratégiami. Dnes vedie slovenský startup STAFFINO - nezávislý hodnotiaci systém. Staffino získalo ocenenie StartupAwards.SK 2014. 

            Podujatie This is 21 je súčasťou vzdelávacieho programu Nadácie Pontis s názvom Generácia 3.0. V rámci neho nadácia vyhľadáva, prepája, rozvíja a šíri inovatívne vzdelávacie prístupy po celom Slovensku. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka SR pani Zuzana Čaputová.

            Čítajte viac na:

            https://pis.sk/clanok/18398/80_osobnosti_sa_vracia_do_svojich_skol-_aby_aktivizovali_studentov.html

            https://www.naskillujsa.sk/

             

             

        • Futsal
          • Futsal

          • 7.11.2019 sa uskutočnilo okresné kolo vo futsale. Blahoželáme našim chlapcom k postupu na krajské kolo. Aj keď sa im na krajskom kole 12.11.2019 nedarilo podľa ich predstáv, podali bojovný výkon proti kvalitným súperom. Do finálových bojov síce nepostúpili, ale získali cenné skúsenosti. Ďakujeme im za reprezentáciu školy a skvelému fanklubu za povzbudzovanie.

          • Gaudeamus 2019

          • GAUDEAMUS NITRA, Agrokomplex 5.11.2019 - 6.11.2019. Európsky veľtrh pomaturitného a celoživotného vzdelávania navštívili aj naši štvrtáci. Výber vysokých škôl je obrovský a aj preto je dôležité pre správne rozhodnutie získať čo najviac informácií. Zároveň mali možnosť navštíviť partnerskú školu SSOŠ DSA polytechnickú v Nitre, kde našim gymnazistom predviedli svoju profi halu s robotmi. Ďakujeme vedeniu DSA Nitra za starostlivosť o našich študentov.

          • Stolnotenisový turnaj

          • Začiatok novembra sa niesol v znamení športových aktivít. Najprv v utorok 6.11.2019, naše dievčenské družstvo v zložení Andrea Verbovská, Kristína Gajdošová a Daniela Jusková vybojovali 1.miesto v okresnom kole v stolnom tenise a zabezpečili si postup na krajské kolo. V stredu 7.11.2019 sa ich pokúsili napodobniť chlapci, Viliam Pavuk, Radovan Šašala, Radoslav Ernst a Matej Dujava, ktorí napokon obsadili 3.miesto. Blahoželáme!

        • Beseda s p.Matejíkom
          • Beseda s p.Matejíkom

          • Dnes 4.11.2019 sme pre našich študentov pripravili ďalšiu epizódu seriálových workshopov: “Skúsenosti expertov odkryté pre študentov”, ktoré realizujeme v rámci konceptu, prípravy na povolanie. Mali sme tú česť, privítať u nás najvyššieho šéfa IBM Slovensko, Fridricha Matejíka. Študenti si pripravili prezentácie, aby rozšírili vedomosti ďalším spolužiakom, kto je, čo je a čím sa zaoberá spoločnosť IBM.

            Pán Matejík ich prezentácie ohodnotil,pochválil, skritizoval a začal rozprávať, aké dôležité je na sebe ,,makať", ako on začal na call centre v IBM a za 12 rokov sa dokázal vyšplhať až takto vysoko. Poukázal na novodobé vplyvy umelej inteligencie, moderné zjednodušenia riadiacich systémov rôznych štátnych inštitúcii. Apeloval na mladých, aby sa začali venovať IT, je to budúcnosť a samozrejme, aby na sebe pracovali a učili sa cudzí jazyk.Rozlúčil sa s nami vetou “ Dúfam, že sa v IBM-ke spolu stretneme”

            Ďakujeme 👌

            Pozrite si fotoalbum

          • Imatrikulácia prvákov

          • Je už tradíciou, že posledný vyučovací deň pred jesennými prázdninami sa nesie v duchu uvítania prvákov na našej škole. Ani tento rok to nebolo inak. Ten kto stretol v utorok ráno 29.10.2019 našich prvákov si určite všimol potlačovanú, ale aj tak zrejmú nervozitu. Z tvári im kričala jediná otázka: ,,Čo si na nás tento rok tretiaci prichystali?“ Kto mal to šťastie ( alebo smolu ? ) a stretol ráno horúčkovite pobiehajúcich a vyzeralo to tak, že aj vystresovaných tretiakov, musel hneď pochopiť čo sa chystá. Maskáčové  oblečenie, na nohách kanady – téma bola jasná. Vojenská základňa. Pre všetkých nás, ktorých sa to priamo netýkalo to znamenalo jediné: ,,Bude veselo“. A aj bolo.

            Tretiaci prejavili kreativitu a zmysel pre humor pri výbere súťažných úloh a prváci zase veľkú mieru odhodlania nedať sa zosmiešniť. Určite sa im to podarilo, lebo aj keď niektoré úlohy a ich realizácia vyvolali vlny smiechu u publika, prváci to zvládli s gráciou a čo je veľmi pozitívne aj s veľkou mierou podpory od svojich nových spolužiakov.

            Ďakujeme všetkým tretiakom za výborne pripravenú akciu. Všetci sme sa zabavili :)

             

            Kto sa vie smiať sám sebe, má právo smiať sa všetkému ostatnému, čo mu pripadá smiešne.“

            Jan Werich

             

            Pozrite si fotoalbum.

        • Exkurzia v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola
          • Exkurzia v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola

          • V pondelok 28.10.2019 sa už tradične naši prváci ,,vybrali" spoznávať moderné umenie. A kde inde by mali začať, ak nie u nekorunovaného kráľa pop-artu Andyho Warhola. Navštívili Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Múzeum bolo založené v roku 1991 a dnes je múzeum nadregionálnou špecifickou inštitúciou múzejno-galerijného typu, zaoberajúcou sa predovšetkým aktuálnymi tendenciami súčasného umenia a hlavne životom a dielom Andyho Warhola.

        • Beseda s p.Staviarským
          • Beseda s p.Staviarským

          • V piatok 25.10.2019 sa naši žiaci zúčastnili besedy so spisovateľom a publicistom Štefanom Staviarským. Diskusia bola zameraná na regionálne dejiny, no veľmi inšpiratívne rozprávanie bolo aj o osobnom živote pána Staviarského, ktorý bol sprevádzaný mnohými úsmevnými, či smutnými udalosťami. Sme si istí, že sa naši žiaci mnoho vecí naučili a odniesli si z dnešnej besedy veľa informácii a múdrych rád, ktoré sa im v živote určite zídu. Ďakujeme Mestskej knižnici v Sabinove za organizáciu tohto hodnotného podujatia.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Dňa 23.10.2019 sa vybraní žiaci 3.A a 4.A triedy sa zúčastnili Študentskej kvapky krvi, ktorá sa tento rok niesla s heslom „Buď odvážny a daruj krv“. Základnou podmienkou bolo byť zdravý, mať 50 kilogramov a 18 rokov.

            Darovania sa zúčastnili dvaja prvodarcovia a štyria pravidelní darcovia krvi našej školy. Všetci mohli darovať krv a tak Národnej transfúznej stanici Slovenskej republiky žiaci darovali 2.700 mililitrov tejto vzácnej tekutiny.

            Za dobrý skutok ďakujeme a prajeme veľa zdravia: Michaele Bojčukovej, Matejovi Dedinovi, Martinovi Džupponovi, Stanislave Škovránkovej, Dominike Magurovej a Henriete Pagurkovej.

             

             

          • Úspešná karatistka

          • Rubrika: Čomu sa venujú študenti vo voľnom čase ....

            Už zajtra 25.10.2019 sú na programe prvé zápasy v kategórii kumite juniorky na Majstrovstvách sveta kadetov, juniorov, U21 v karate. Aj keď sa tento rok za sprísnených bezpečnostných opatrení konajú vo vzdialenom Santiagu de Chile, pre nás sú výnimočné. Sme hrdí na to, že naša študentka Kristína Šimčíková bola nominovaná na tieto MS a už v nedeľu odletela so slovenskou výpravou do Santiaga de Chile. Veríme, že Kristíne nebudú pri zajtrajších zápasoch ,,držať palce“ iba členovia jej domovského klubu - Karate klub Katsudo Sabinov – ale aj naši študenti a občania mesta Sabinov, ktoré takýmto výnimočným spôsobom reprezentuje.

            Foto: zdroj www. karate.sk

          • Svet knižnice

          • Formou zážitkového učenia v pondelok 14.10.2019 žiaci 1.A objavovali zákutia sabinovskej mestskej knižnice, spoznali jej fond a prepojením svojich tímových, komunikačných, či organizačných zručností výborne zvládli kreatívne úlohy zadané pracovníčkami knižnice i vyučujúcou. V dnešnej dobe plnej informačno-komunikačných technológií a elektronických informácií, je knižnica stále miestom, ktoré má v živote študenta významné a potrebné miesto.

            Pozrite si fotoalbum

          • Exkurzia Dukla

          • V piatok 11.10.2019  sa naši študenti zúčastnili dejepisnej exkurzie na Duklu. Duklianske bojisko a pamätníky na Dukle a vo Svidníku sú národné kultúrne pamiatky, venované Karpatsko-duklianskej operácii, ktorá sa odohrala počas 2. svetovej vojny v oblasti Duklianskeho priesmyku a pamiatke tu padlým vojakom. Veríme, že naši študenti neabsolvovali len pekný výlet, ale dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o tejto historickej udalosti, ktorá je jednou z tých, na ktorú sa nesmie zabudnúť.

            Pozrite si fotoalbum

          • Regionálna súťaž moderátorov

          • V piatok 11.10.2019 sa v priestoroch DJZ v Prešove konala Regionálna súťaž moderátorov. Našu školu veľmi úspešne reprezentoval Viliam Pavúk, ktorý obsadil výborné 2.miesto.Ako moderátor mal 3 disciplíny: 1.vymyslieť si a odmoderovat správy, 2.vymysliet reklamný spot a odprezentovať ho, 3.vymyslieť si vlastnú talkshow a pozvať si hosťa. Ako hosťa si pozval Matúša Badaniča. Celé moderovanie bolo prirodzené a nesilené. Blahoželáme!

            Pozrite si fotoalbum

          • Jesenný kultúrny festival

          • Sobota 5.10.2019 sa síce niesla v duchu zimy a dažďa, ale ani nepriaznivé počasie neodradilo nadšených organizátorov od zrealizovania už pomaly tradičnej akcie - Jesenného kultúrneho festivalu. A samozrejme - boli sme tam. Mali sme krásne vystúpenia v kultúrnom programe a v stánku sme ponúkali chutné domáce koláčiky. Naša škola získala cenu v súťaži o najkrajšie jesenné koše a naša žiačka Sofia Kaminská získala 1.miesto v súťaži o najlepší marhuľový džem. Šikovné ruky našich žiakov, učiteľov a milých spolupracujúcich rodičov nám pomohli pripraviť výzdobu. Aj keď počasie bolo proti - nakoniec to bola vydarená akcia. Ďakujeme všetkým ochotným študentom, ale aj kolegom :)

            A keďže sa nám to v sobotu páčilo zrealizovali sme si v pondelok ,,Jesennú kultúrnu prestávku". Odovzdali sa výhry a dojedli všetky koláčiky :)

            Pozrite si fotoalbum

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

          • Nielen učenie, ale aj šport patrí neodmysliteľne k životu gymnazistu. Dnes 30.9.2019 to úspešne ukázali naši chlapci aj dievčatá, keď získali 2.miesto ako družstvá v okresnom kole v cezpoľnom behu. Blahoželáme všetkým, ale špeciálne Marekovi Zborayovi, k 1.miestu medzi jednotlivcami a k postupu na krajské kolo.

            Pozrite si fotoalbum.

          • Noc výskumníkov

          • Dňa 27.09.2019 sa uskutočnil už 13. ročník prestížneho festivalu vedy na Slovensku s názvom: „NOC VÝSKUMNÍKOV.“

            Mottom tohtoročného festivalu je „Život ako ho (ne)poznáme“. Podujatie prebiehalo v 5 slovenských mestách a to: Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach.

            Naše maturantky z chémie a vybrané žiačky z triedy 3.A v sprievode p. prof. Boženky Zvijákovej, sa dnes zúčastnili festivalu v Košiciach. Svoje vedomosti dnes previedli do praktickej časti. Zúčastnili sa rôznych prezentácií a taktiež všeličo si vyskúšali, napríklad chemickú výrobu striebra, sledovanie baktérií pod mikroskopom a dokonca aj hada.

            Ďakujeme pekne organizátorom za príjemnú akciu v nákupnom centre Atrium Optima .

            pozrite si fotoalbum

          • Európsky deň jazykov

          • Kvíz o Európe, pesnička v toľkých jazykoch, že jej určite nebudete celkom rozumieť :D , milionársky kvíz o znalostiach cudzích jazykov – čo spája všetky tieto aktivity? Hodina angličtiny realizované 27.9.2019 ,,hravou“ formou pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. 

            Pozrite si fotogalériu

          • Finančná gramotnosť - prednáška

          • V rámci spolupráce s nadáciou Partners Group mali naši študenti v stredu 25.9.2019 možnosť diskutovať s odborníkmi na rôzne témy zamerané na zvýšenie finančnej gramotnosti. Zaoberali sa otázkami ako - čo sú investície, ako hospodáriť, ako funguje finančný svet. Ďakujeme za zaujímavé informácie!